"Heating" mengikut sains pertanian ialah membekalkan suhu yang panas bagi mengaktifkan enzim yang terdapat dalam biji benih.
Setiap tanaman mempunyai tempoh heating yang berbeza beza. Ada yang 2 malam, 3 malam dan ada juga 5 malam.
Baik.
Ini tempoh heating untuk beberapa tanaman yang mungkin boleh dijadikan panduan buat kita bersama.
Cili : 5 malam
Terung : 5 malam
Kubis : 3 malam
Jagung : 2 malam
Bendi : 2 malam
Timun : 2 malam
Petola : 2 malam
Peria : 2 malam
Kacang Panjang : 2 malam
Kacang Buncis : 2 malam
Tembikai : 2 malam
Melon : 2 malam
Labu Manis : 2 malam
Sawi : 2 malam
Salad : 2 malam
Kailan : 2 malam
Sila kongsikan info ini kepada sahabat yang lain sebab ia mungkin sangat bermanfaat buat mereka.
No comments:
Post a Comment